amagara masya



barnen på Amagara Masya som pengarna går till!

/julia Kahlow

Projektet i full gång!

Nu är hela projektet i full gång!
Nu i veckan ska vi ut och plinga dörrar och lämna ut ett brev om vårt projekt och berätta lite om det.
Förhoppningsvis kommer många vilja skänka pengar till de behövande.
Vi ska även börja ringa runt till olika sponsorer och se om dom är intresserade, i stan kanske ni kommer att få syn på planger som är uppsatte om vårt arbete.

Det är vi 5 som har startat upp projektet tillsammans med Erikshjälpen men vi kommer ingenstans utan just Din hjälp!
Vad summan än är, så gör Du endå skillnad!


/ Annie Bexell


Människor som gör skillnad

När vi åkte till Erikshjälpen så undrade jag hur många människor eller om det var någora människor som jobbade frivilligt, tog tid från sitt eget liv, sin egen vardag, fritid för att komma och hjälpa. Som VET att det dom arbetar med GÖR skillnad. Det hjälper så ofantligt mycket.

På erkishjälpen finns 55 anställda och hela 250 frivilliga som jobbar för att dom själva vill. För att hjälpa till.

Jag själv beundrar det oerhört mycket. Att göra något för sin medmänniska, för personer på vår jord som inte har det lika bra. Som kämpar varje dag för att överleva och för saker vi har som en självklarhet.

För Erikshjälpens 250 frivilliga är den en självklarhet att hjälpa till. En självlklarhet att Försöka hjälpa till.
För även om man inte får ett helt land på fötter kan man få enstaka människor. Man kan få människor att klara sig själva att överleva. 
Det gör mer än vi tror, mer än vi kan ana.

Jag beundrar dem människorna starkt. Jag själv och dem andra i vår grupp har gått med, vi vill hjälpa till, vi har satt handligar i våra tankar. Gör det du med!


Mannen ovanför jobbar hos erikshjälpen frivilligt varannan tisdag annars är han pensionär. 
Han var väldigt trevlig och posetiv. En härlig vind i vardagen!

/ Hanna Daneshmir


Second Hand!

Erikshjälpen har också 45 second hand butiker runt om i Sverige. Erikshjälpen äger några butiker själva men har också samarbete med kyrkor med mera. Genom att skänka till och handla på Erikshjälpen second hand är du med och ger utsatta barn en bättre framtid. Överskottet från butikerna går bland annat till Erikshjälpen Second Hand Butikers tre profilprojekt i Burkina Faso, Moldavien och Kambodja. I Kambodja arbetar Erikshjälpen tillsammans med den lokala organisationen AWGH med att hjälpa byar i Takeo-provinsen att resa sig ur fattigdomen. Tillsammans ger vi barn och familjer en bättre framtid genom jordbruksutveckling ,förskolor och elevhem.

Du kan inte bara köpa saker från second hand butikerna, du kan också skänka saker till butikerna som dom sen kan sälja. Dom tar gärna emot möbler, prylar, kläder, husgeråd, skivor, böcker, med mera. Det du skänker säljs och överskottet går till bistånd.  Du kan lämna det du vill ge direkt till butiken eller ta kontakt med närmaste butik om du vill ha hjälp med hämtning. Tänk gärna på att det ska vara helt och rent.
Tyvärr så finns inte Erikshjälpens second hand butiker i halmstad. Men det finns i andra nära städer så ta gärna en liten åktur med bilen och hälsa på och kolla på deras stora utval.

Dom har också en blogg där du kan få massor med inspiration både till hur man inreder sitt hem med grejer från secondhand och modetips. Bloggen heter http://www.secondhand.blogg.se/

/ Julia Kahlow

Amagara Masya!

vad era och projektets pengar går till!
Amagara Masya är en trygg plats för 18 killar i olika åldrar. Men alla har en sak gemensamt - alla har varit gatubarn. Platsen är ett genomgångscenter där barnen får stanna tills dom kan gå vidare på egen hand elle tills dom hittar en seriös familj där dom kan bo och få kärlek i massor.
Till en början kollar centrat om pojken har eventuella släktningar som han kan bo hos men om inte det finns går sökningen om en familj ut i omgivningen.
Barnen får inte bara ett tryggt hem, dom får också undervisning, lek och en näst intill normal ungdom. Dom får också lära sig diska, tvätta och bädda sin egen säng.
När barnen är redo får de stöd och hjälp att börja skolan igen i någon av de närliggande skolorna.
Vad dina pengar går till!
era pengar går till hyra, el, löner till personalen. mat till alla barnen, filtar till natten, skolavgifter för en utbildning som kan ge en ljusare framtid.

En kille som heter Kansume från centrat har sagt såhär:
"Tidigare, då jag var på gatan, blev jag misshandlad av de äldre pojkarna. Personer från myndigheterna slog mig mycket med käppar. jag hade inte mat och kläder. Jag sov ute och kunde vara sjuk. på morgonen frös jag ofta. Jag har inte min pappa kvar och min mamma kunde inte ge mig någon hjälp eftersom hon var fattig. nu är jag glad och har allt hopp om att kunna bli en bättre person i framtiden"
Centrat är öppet - nu behöver vi din hjälp att driva det!

/Julia Kahlow

Erikshjälpen i Vetlanda

Redan klockan 05.40 i morse satte vi oss alla 5 på tåget på väg till Vetlanda för att få komma på besök till Erikshjälpens kontor.
Förvånansvärt var vi inte så trötta! Antagligen var vi så uppspelta för dagen som väntade oss ;)
Efter ca 2,5 h bytte vi tåg i Nässjö där vi tog oss en bensträckare.
Vi hoppade på nästa tåg till Vetlanda där vi sedan tog bussen till Erikhjälpens kontor.
Som tur var mötte vi en som arbetade på Erikshjälpen på bussen som kunde visa oss vägen, som vi nog aldrig skulle hittat utan henne (a) thihi
Vi blev riktigt väl mottagna, alla visste att Halmstad eleverna skulle komma, haha x)
Dom visade oss runt på lagret som var mycket större än väntat, vi fick reda på lite allmän fakta om Erikshjälpen och hur hela organisationen en gång startat.
Efter rundvandringen bjöd de oss på lunch, efter det satte vi oss ner med vår kontaktperson Rosemarie Engholm och vår projekthandläggare Roland Nissfolk och tog upp lite frågor som var oklara och skrek under vårt efterlängtade kontrakt som nu gör att vi kan kicka igång det hela :)


Vi kom hem lite över 6, så vi har varit på utflykt i övr 12h. Så vi alla är nog en aning trötta nu, men hela dagen har verkligen varit lärorik och fartfylld!

(Jenny kommer med bilder sen från dagen)

/ Annie Bexell


Gåvor som förändrar liv

Hejsan projekt gatubarn läsare!

Jag tittade runt lite på Erikshjälpens hemsida  och det som fångade min uppmärksamhet var att man kunde exakt se vad beloppet av sjänkta pengar gick till samt att man kunde ge gåvor. Det tyckte jag var lite kul att se. På Erikshjälpen går 85% av alla sjänkta pengar till behövande.

Till exempel:

Rent vatten- 300kr
För bara 300kr ger du en hel stor familj i Akuem, södra sudan rent vatten. Rent vatten ger barnen en chans att överleva, att kunna gå i skolan och förändra samhället. Koleraepidemier bryter ofta ut och många människor dör. Genom att borra brunnar, bygga toaletter och ge undervisning i hälsa och hygien kan sjukdomar förebyggas och liv räddas.  Rent vatten är en mänsklig rättighet som alla borde ha tillgång till!   
                                                                                                                        


Köp en ko- 1800-450
Något av det bästa vi kan göra är att förse människor med redskap så att de själva kan förändra sin situation.
De allra flesta människor har idéer och drivkraft till att förändra och förbättra sin situation. Men tyvärr saknar de flesta i utvecklingsländerna resurser att förverkliga sina drömmar. Ett ordspråk säger "Har du gett en människa en fisk har du mättat honom en dag. Har du gett honom ett fiskespö har du mättat honom resten av livet". Och det är precis det vi kan göra. Ge dem en möjlighet!


Skicka en läkare- 600 kr

För bara 600 kr kan du vara med och bekosta en hel dags arbetsinsats av en läkare från Skandinavien i Afrika eller Asien. Under den dagen undersöks många patienter och livsförändrande, till och med livsnödvändiga operationer genomförs. Det kan blil en dag som räddar många liv!


Matpaket- 225 kr som håller i en vecka
För bara 225 kr kan du skicka ett matpaket till torkans Kenya som håller i en vecka.
Under de senaste två åren har stora delar av Kenya fått inget eller alldeles för lite, regn. Marken torkar och ger ingen skörd, människorna har mycket ont om mat. Regeringen i Kenya beräknar att över 10 miljoner människor svälter! Detta påverkar inte minst barnen.Barnen kommer att få en speciellt näringsrik gröt. I paketet ingår 7 kilo ris och ett kilo bönor samt matlagningsolja.

Babypaket
Ofta kan något ganska litet betyda väldigt mycket. Ett babypaket till den nyfödda bebisen hjälper mamman att ta bättre hand om sitt barn. Det ger en god start i livet, något att ge sitt barn när man annars har mycket lite.
Paketet innehåller:
- En filt
- En frottéhandduk
- En tvättlapp
- En barntvål
- Tre tygblöjor i mjukt, skönt tyg
- Två babyskjortor
- Två babybyxor
- Fyra säkerhetsnålar

Och sist men inte minst, min personliga favorit;

Yrkesutbildning- 300kr

Allt för många barn får inte möjlighet att gå i skolan. Vi möter ofta tonåringar som inte kan läsa och skriva, och som löper stor risk att därför gå en hård framtid till mötes. För dessa ungdomar kan en yrkesutbildning vara räddningen.
300 kr bekostar en elevs utbildning under en månad. 
Din gåva hjälper unga som inte tidigare kunnat gå i skolan att få bli elektriker, sömmerska, svetsare,  mekaniker eller snickare.
Förutom att få en färdighet de sedan kan försörja sig på får de även grundskoleutbildning. De får lära sig läsa, skriva, räkna och de får veta vilka rättigheter de har som barn och som människor.
Vi ser att yrkesutbildningen för många har betytt en helt ny chans i livet. Många har fått bra jobb och kan även hjälpa till med familjens försörjning så att småsyskon kan gå i skolan och mycket mera. Det handlar om att ge barnen en framtid!


/ Hanna Daneshmir

Vill du göra någon skillnad?

Vill du att barnen i Uganda ska få ett bättre liv?
Då är det upp till dig att visa ditt stöd.
Alla pengar godtages, vad än summan är.
Känn aldrig att du inte kan göra någon skillnad, för det kan du!



/ Annie Bexell


Nästa Erikshjälpen

Yes, nu är allt klappat och klart !  
Imorgon bär det av vid 05.40 till Erikshjälpens kontor i Vetlanda.
Vi ska få skriva under vårt efterlängtade kontrakt som gör att allt blir officiellt och vi är även där på studiebesök.
Det ska bli väldigt roligt att få komma upp till Erikshjälpen och få snacka med dom öga mot öga, kameran är med så ni kommer sedan att få se lite bilder från morgondagen ! 

Ni får höra mer imorgon om hur dagen varit !


/ Annie Bexell



 


Erikshjälpen here we come?

Prjoketet är nu i full gång och vi har redan fått bidrag på 1000 kr :)
Allting går bara framåt för oss nu, vi alla 5 är mycket positiva till vårt projekt vilket gör att vi hela tiden kommer längre inom vårt projekt och våra drömmar blir allt större! :)

Vi har pratat med vår kontaktperson inom Erikshjälpen om att kanske komma ner till Vettlanda där de håller hus på tisdag och snacka personligen med dom och få underskrivet vårt kontrakt så att vi kan sparka igång vårt projekt på riktigt!

Vi kanske inte kommer dra in stora summor, men det lilla hjälper.
Skänker alla något litet gör det till slut stor skillnad, så känn inte att det lilla hjälper, för det gör det!


/ Annie Bexell

ny mail!

projektgatubarn har fått en egen mail - vilken alla - både sponsorer & privatpersoner kan maila till ifall man har specifika frågor eller liknande.
tveka inte på att fråga! :)

[email protected]

/ jenny fristrand

Erik Nilsson

Erikshjälpen grundare hette Erik Nilsson och bodde i småland från 1929-1966. Han blev alltså bara 37 år och innan han dog led han av en blödarsjukdom som han föddes med.

Imed att han hade en sjukdom fick han spendera mycket av hans tid på sjukhus. För att inte gå och deppa och tycka synd om sig själv så skickade han runt uppmuntringar och lite presenter till sjuka barn som han själv runt om i sverige. Han ville sprida budskapet "sjuka barn kan bli glada barn!".


Idag har Erikshjälpen arbete i ett 35-tal länder. Men även i Sverige lever Eriks omsorg vidare. Detta bl a genom "Syster hemliga låda", "Tapperhetsmedaljen" och presenter till barn som ligger länge på sjukhus.



Erik Nilsson

Det börjades alltså väldigt tidigt den här idén men själva stiftelsen startades inte förän efter att han dött. 1967 var det året som erikshjälpen startades och var i full gång på allvar. Dom vill hjälpa folk i andra länder som inte har det som oss. Dom vill göra orättvisorna mindre och göra så det inte är en så stor skillnad på människor som bor det här och människor som bor i fattiga länder. Erikshjälpen förändrar världen genom att ge liv åt barns drömmar.

/ Julia Kahlow


glad påsk!

Ha nu en underbar påsk läsare!

Som en påskpresent från oss till er - lär det komma en ny bloggdesign till bloggen. :)
Vi skall också försöka ta bilder på vår grupp, så ni vet hur vi ser ut.
även presentationer av oss själva är på gång.

vår projektgatubarn grupp består utav

jenny fristrand,
annie bexell,
julia kahlow,
mimmi isacson och
hanna daneshmir.

från

Gullbrandstorpsskolan
klass 9b
Halmstad

/ jenny fristrand

ungfadder

Många av oss ungdomar och "ungvuxna" tänker nog oftast - man behöver vara äldre för att hjälpa till.
Men så är det faktiskt inte, det finns något som heter ungfadder inom Erikshjälpen och där kan vi som inte är vuxna ännu hjälpa till på den nivån vi är på!
Genom att bidra med 60 eller 90 kronor per månad. Här bidrar man till ett helt projekt, alltså inte bara en enskild individ!

Du kanske tycker 90 eller 60 kronor fortfarande är mycket. Här kommer en lista på vad du kan strunta i att köpa och istället lägga pengarna på något obeskrivligt mycket bättre - nämligen människors framtid.

* när du är ute på stan - åk hem och ät. Här sparar du genast 50 kronor!
* Hoppa över godiset en fredag i månaden och ät nyttigheter istället. Bättre för både dig och mer ekonomiskt. 25 kronor!
* Köp inte det där linnet du kanske vill ha, lägg pengarna till ungfadder istället! 100 kronor!
* Cykla en gång i måndaden istället för att ta bussen, mopeden, tunnelbanan eller spårvagn. 20 kronor!

Titta, ser ni hur enkelt det är? Redan här har vi sparat in 195 kronor.
Bli ung fadder idag, andra människor runt om i världen behöver vår hjälp!

läs mer på www.ungfadder.se


Together We can make A diffrence!

/ jenny fristrand
källa:  www.erikshjalpen.se
           www.ungfadder.se

Hur kan jag hjälpa gatubarnen i Uganda?

Du kan stödja detta och liknande projekt genom att bli månadsgivare inom Erikshjälpen!

hur du går tillväga kan du läsa här;

För bara en femma om dagen
kan du förändra världen!

Ett långsiktigt stöd är den bästa garantin för en förändrad framtid. Det är därför du som Månadsgivare gör stor skillnad för utsatta barn.

Som Månadsgivare stödjer du Erikshjälpens arbete för barn och familjer kontinuerligt varje månad via autogiro med
180 kr, 150 kr, 120 kr, 90 kr, 60 kr eller valfritt belopp. För dig är det bara några kronor om dagen - för barnen innebär det en helt ny framtid.

När medgivandet för autogiro har godkänts av Bankgirocentralen (BGC), skickar vi dig en bekräftelse på detta. Din gåva kommer att dras från ditt konto den 28:e varje månad (se villkor för autogiro på anmälningstalongen). Pengarna går inte till ett specifikt projekt utan dit behoven är som störst. 

På Erikshjälpens hemsida, www.erikshjalpen.se, kan du läsa aktuell information om våra projekt. Fyra gånger om året får du även Erikshjälpens tidning.

anmäl dig och bli Månadsgivare idag - ditt bidrag räddar liv!
http://www.erikshjalpen.se/view.php?artid=798 

 / jenny fristrand
källa: http://www.erikshjalpen.se/view.php?artid=798

Together we can make A diffrence



bild lånad från google

/ jenny fristrand


Erikshjälpen

Jag tänkte berätta lite om hur vi har fått klartecken från Erikshjälpen om att vi kan samarbeta med dom.

Vi ringde alltså till Erikshjälpen igår - tisdag den 25 mars. Vi fick ett nummer till Marianne som jobbar just där. Hon berättade vart våra pengar går till. Hon frågade själv vad vi hade tänkt oss samla in pengar till och då kom vi med förslaget hygien. I länderna där dom inte har det så bra har dom redan det mesta materialet men det dom behöver mest och vilket är viktigt är att någon person åker ner till själva landet som vi har bestämt och åker runt till olika skolor och berättar hur dom ska sköta hygienen. Vad dom ska dricka och inte och mer viktiga frågor. Vi skulle då till exempel samla in pengar och betala en person som åker ner och berättar just om detta ämnet.


"Även fast ni kanske inte samlar in så mycket pengar så gör ert bidrag en skillnad och det tycker jag ni ska ha med er när ni gör den här insatsen". Det var så Marianne sa och det gjorde oss på riktigt bra humör och det gjorde bara att vi ville sätta gång direkt men så lätt är det inte.

Marianne berättade och kunde mest om hur vårt bidrag gör i andra länder och vad pengarna går till. Vi fick då numret till en Ros-Marie av henne som kunde berätta mer om hur vi ska samla in pengar. Vi ringde henne och hon gav oss lite tips som t.ex. att vi kunde göra en loppis, konsert, teater. Men då kom vi med vårt förslag - att gå runt och ge brev personligen och sprida vårt budskap och det tyckte hon var ett bra förslag så det tar vi och lite andra saker som min vän Jenny skrev nyss om i förra inlägget!


Hon visste inte än om landet Laos var det mest behövande landet för dom hade nyss en stor kampanj för att samla in pengar dit men hon ska komma med mer information lite senare i nästa vecka då hon vet mer om det och då skriver vi det här på bloggen så ni kan få veta hur det gick. Vi fick henne som vår kontaktperson som vi kan ringa om vi vill veta något mer.



/ Julia Kahlow


Insamlingen kommer gå till på följande sätt:

vi har suttit & pratat om hur vi ska utföra denna insamling och detta är vad vi kommit fram till än sålänge;

vårt mål är att uppnå en insamlingssumma av 3000 kronor.



  bild lånad från google.



Hur ska vi få ihop pengarna?


vi ska dela ut 400 personliga brev till olika hushåll, dels för att dom ska få en personlig känsla av oss och att dom vet garanterat att det är seriöst.

vi ska sätta upp affischer på ICA nära frösakull, Maxi stormarknad, Willys och Tempo.

Ringa till en mängd olika företag - genom att ge pengar till gatubarnen i Uganda - kommer företagen belönas med ett diplom som sedan företagen kan briljerar med. Företagen kommer även få ha deras märke på vår blogg.
exempel på företag: HFAB, Scandic, Maxi, Självfallet, Salong jacobsson, Albany, Vattenfall, E:on + bekanta till projektets ledare.

Försöka få en artikel i Hallandsposten & i tidningen popcorn.

Affischer på anslagstavlan i skolan, samt i lärarrummet. Sprida information!

kontakta Håkan (datoransvarig på skolan) - länka via Gullbrandstorpsskolans hemsida till vår blogg.

Redovisning av projektet iform av monter i ett såkallat "uppehållsrum" på Gullbrandstorpsskolan - pengarbössa där elever själva kan ge en valfri summa pengar.

Affisch i kyrkan - fråga om lov!

/ jenny fristrand

projekt Gatubarn

Du har klickat in dig på projektgatubarn.blogg.se
Ingen är mer glad än vi för det!
På denna blogg kommer du nämligen få följa vårt spännande arbete för gatubarnen i Uganda.
Vi skall försöka med all den kraft vi kan - samla in pengar till Erikshjälpen & deras projekt i Uganda.

Hur fick vi denna ideén?
Jo, allting började med att vi skulle starta ett litet arbete i skolan, där vi ska lära oss om empati och förståelse..
Att alla barn och vuxna deffinitivt inte har det lika bra som Sveriges invånare har det! 
Vi fick ideén om att hjälpa fattiga människor någonstans i Afrika och efter prat med både sida och erikshjälpen bestämde vi oss för Erikshjälpens projekt i Uganda. Då sida arbetar med större projekt och frågor än vi kommer uppnå, blev det att vi kommer arbeta i samarbete med Erikshjälpen.

Syftet med projektgatubarn
Det allra största syftet med projektlaos är förstås att vi skall kunna bidra till något positivt! Att alla som vill kämpa och stötta dom fattiga ska få chans till detta genom att välja vilket belopp man vill och man blir inte uppbunden till någonting. Många tvekar att bli fadder därför att man binder upp sig under en längre tid! Här har du chansen att ge ett belopp, vilket som helst och hur många gånger du vill.

Målet med projektgatubarn
Vi vill påverka och hjälpa människor som inte har det lika bra som vi själva har det. Att känna känslan av att man faktiskt kan göra skillnad. Med vår empati vill vi få större inblick i fattiga länder.
Att verkligen förstå innebörden med orden - Together we can make A diffrence.

Ett väldigt bra citat är från elevorg.se (uppdrag dagsverk) och lyder: "Att vi tillsammans får denna möjlighet, är inte bara en förmån för oss. Man skulle faktiskt kunna säga att det är vårt ansvar."
Det är så himla rätt, det är vårt ansvar att hjälpa andra! så du själv vill bli bemött skall du bemöta andra. 
Gatubarnen i Uganda behöver vår hjälp!
Vi är redo, är Du?



/ jenny fristrand


fakta

Fakta
Befolkning:
28 195 754 människor
(juli 2006)
Stadsskick: Republik
Huvudstad: Kampala
Religion: Katolisism 33%, Protestantism 33%, Islam 16%, olika naturreligioner 18%
Språk: Engelska är det officiella språket och lärs även ut i skolorna. Annars är Ganda eller Luganda allmänt utbrett.
Livslängd: 52,67 år. (Förväntad livslängd vid födseln)
Hiv och aids: 530 000 människor lever med hiv och aids.
Läs och skrivkunnighet: 69,9% av befolkningen över 15 år kan läsa och skriva.
Fattigdom: 35% av befolkningen lever under fattigdomsgränsen, beräknat enligt CIA.
Källa: CIA 

/ jenny fristrand

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0